Prima.vn - Cổng thông tin điện tử ngành in và bao bì Việt Nam
Trang chủ » ADOBE NGƯNG TÍCH HỢP THƯ VIỆN MÀU CỦA PANTONE VÀ HỆ QUẢ CỦA NÓ

Chia sẻ

CHẤT LƯỢNG / Featured news / TIN TỨC / TRƯỚC IN

ADOBE NGƯNG TÍCH HỢP THƯ VIỆN MÀU CỦA PANTONE VÀ HỆ QUẢ CỦA NÓ

ADOBE NGƯNG TÍCH HỢP THƯ VIỆN MÀU CỦA PANTONE VÀ HỆ QUẢ CỦA NÓ

Dịch bởi: Jimmy Nguyễn

ADOBE NGƯNG TÍCH HỢP THƯ VIỆN MÀU CỦA PANTONE VÀ HỆ QUẢ CỦA NÓ

Năm 2022 đã bắt đầu với tin tức có lẽ là chấn động nhất trong ngành công nghiệp in suốt nhiều năm qua: “Adobe sẽ ngừng việc tích hợp các thư viện Pantone từ tháng 3 năm 2022!” Và tất yếu, việc này sẽ ảnh hưởng đến bất cứ ai tham gia vào quá trình thiết kế và in ấn. Tuyên bố này vẫn làm cho mọi người kinh ngạc dù đã có những dấu hiệu cảnh báo. Những người cung cấp bản quyền hay những nhà phát triển ứng dụng liên qua đến thư viện Pantone hiển nhiên đã phải có sự chuẩn bị.

Các tuyên bố chính thức của cả hai công ty đều rất tích cực và hứa hẹn rằng dù sự tác hợp đã kết thúc thì Adobe và Pantone vẫn tiếp tục hợp tác để mang đến cho người dùng trải nghiệm thực tế tốt nhất. Tuy nhiên, nhiều nguồn tin thân cận lại đang cho thấy một câu chuyện khác. Adobe không còn sẵn sàng trả phí bản quyền cho Pantone. Trong vài năm qua, Pantone tập trung vào PantoneLIVE và chuyển hoạt động kinh doanh sang hướng dịch vụ đăng ký theo tài khoản. Pantone còn phát triển một tiện ích mở rộng có thể được sử dụng với các phần mềm Adobe, cho phép truy cập vào các thư viện Pantone trực tuyến trên PantoneLIVE. Tuy nhiên, điều này đòi hỏi người dùng phải đăng ký dịch vụ ngay từ trên Adobe Creative Cloud. Pantone đang thúc đẩy người dùng hướng tới mô hình đó và Adobe không sẵn sàng tạo điều kiện bằng cách gộp phí bản quyền Pantone vào phí đăng ký dịch vụ của họ như trước đây.

Pantone đã trở nên cực kỳ thông dụng trong thời kỳ mà in offset và in lụa còn thống trị trong nhận thức của người thiết kế. Tuy nhiên, đối với nhà cung cấp dịch vụ in hiện đại, đó là một câu chuyện hoàn toàn khác: in màu Pantone ngày càng trở nên khó khăn với việc số hóa công nghệ in ấn. Và câu hỏi là: điều gì sẽ xảy ra tiếp theo? Việc Pantone chuyển sang một mô hình dịch vụ riêng biệt cho từng người dùng sẽ mang lại thành công? Hệ thống so màu Pantone có còn là giải pháp tốt nhất khi làm việc với các màu sắc thương hiệu cụ thể? Để trả lời điều này, chúng ta hãy đào sâu hơn một chút về công nghệ và khoa học đằng sau việc in màu chính xác!

LỊCH SỬ

Có thể bạn không tin nổi là Pantone khởi đầu là một công ty pha mực – trộn các sắc tố thành các màu cụ thể rồi đặt tên cho chúng. Điều này rất hữu dụng vì nó giúp các nhà thiết kế và nhà in dễ dàng trao đổi về màu sắc. Thay vì trao đổi các công thức kèm tỉ lệ phần trăm mực phối trộn, bây giờ họ chỉ cần dùng tên của màu sắc họ muốn – như gọi món bằng thực đơn tại một nhà hàng. Bộ quạt màu Pantone ngày nay chứa hơn 1300 màu sắc khác nhau, trong đó khoảng 15 màu được đặt tên; Những màu còn lại được gán những con số cụ thể. Tất cả các màu còn lại được tạo ra bằng cách trộn 15 màu mực đã đặt tên bằng cách sử dụng các công thức tỉ lệ trong cuốn quạt màu Pantone, ngay bên dưới từng ô màu.

Hệ thống này đã tạo ra một cuộc cách mạng, nhất là vào cái thời mà mỗi công ty in offset lớn phải trữ cả một hệ thống khổng lồ những lon mực pha sẵn được đánh tên. Và tất nhiên, sự giản tiện này phải đi kèm với chi phí. Việc trộn màu này ban đầu được thực hiện thủ công với những cái cân, rồi sau đó là bằng những hệ thống trộn mực đắt tiền hoàn toàn tự động. Chưa hết, việc này luôn yêu cầu phải có thêm bản tách màu thứ năm (hoặc nhiều hơn) vào quá trình in. Khi công nghệ in offset được chuẩn hóa thông qua các tiêu chuẩn như ISO, SWOP và EuroScale, Pantone cũng bắt đầu cung cấp những cuốn quạt màu Pantone Process. Trong đó, ta sẽ thấy các màu Pantone trông ra sao khi in bằng hệ màu CMYK. Khi đó màu sắc ít sống động hơn nhưng bù lại sẽ không cần sử dụng thêm một kênh màu mới.

PANTONE VÀ IN KỸ THUẬT SỐ

In kỹ thuật số đã trở thành một thách thức đối với Pantone vì người dùng không còn có thể thêm kênh màu bổ sung vào hệ mực CMYK tiêu chuẩn của họ. Ngành in bắt đầu gọi màu Pantone là “màu pha” và màu CMYK “màu process”. Chưa hết, trong in kỹ thuật số thì màu process lại không được tiêu chuẩn hóa như in offset và in lụa. Điều này có nghĩa là mỗi nhà sản xuất đang sử dụng một màu khác nhau của cyan, red (đỏ tươi), yellow (vàng) và black (đen). Ngoài ra, sự đa dạng của vật liệu sẽ làm cho các màu process này trông khác nhau trên từng vật liệu, việc này khiến cho Pantone không thể đưa ra công thức phối trộn dưới dạng quạt màu nữa. Nên họ bắt đầu bán bản quyền thư viện màu của họ dưới dạng định danh số cho các nhà sản xuất máy in và các nhà sản xuất phần mềm RIP. Các thư viện này được mã hóa và chứa các giá trị toán học cho tất cả màu của Pantone.

Phần mềm RIP được lập trình để nhận ra màu pha đã được định danh trong một tệp thiết kế và sau đó tra cứu giá trị toán học cho màu pha đó trong thư viện của Pantone. Những giá trị này sau đó được xử lý thông qua một hồ sơ ICC để tính toán tỉ lệ phối trộn 4 màu C, M, Y, K một cách chính xác để in được màu mong muốn đúng nhất có thể. Đây là một thách thức lớn, vì hầu hết các máy in hệ màu CMYK không thể tạo ra tất cả các màu của Pantone, dẫn đến sự tồn tại của những “màu kỳ lân” (ND). Mọi thợ in đều biết mức độ khó khăn (hoặc thậm chí là bất khả) của việc in màu Pantone Orange hoặc Pantone Reflex Blue. Ngay cả khi đã có tỉ lệ phối trộn chính xác, chúng ta vẫn phải đối mặt với thách thức rằng những màu sắc này sẽ nhìn khác nhau trên các vật liệu khác nhau. Đó là lý do tại sao với hầu hết các công ty thì hệ thống so màu Pantone không còn hiệu quả như trước đây và phải thường xuyên giải đáp cho các agency quảng cáo, các chủ nhãn hàng về hạn chế của công nghệ – những người sẽ vô cùng kinh ngạc khi biết rằng thiết bị in kỹ thuật số đắt tiền và phần mềm chuyên dụng không thể in một cái gì đó đơn giản như “màu Pantone”.

TƯƠNG LAI

Với mảng in khổ lớn, Pantone còn có ý nghĩa nhiều hơn chỉ là một hệ thống liên lạc. Trước kia, hệ thống quy ước đặt tên của Pantone đã giải quyết được hầu hết mọi vấn đề về màu sắc thì nay sự phức tạp của in kỹ thuật số đã làm xói mòn nặng nề giá trị của nó. Điều phức tạp hơn nữa là các bản cập nhật gần như hàng năm cho các thư viện và quạt màu của Pantone, bao gồm những thay đổi nhỏ về màu sắc kèm theo định nghĩa. Theo kinh nghiệm của chúng tôi, có thể nói rằng hơn 75% tất cả các công ty in ấn và bảng hiệu trang trí đang sử dụng quạt màu Pantone lỗi thời. Do đó, chúng không khớp với các thư viện trong phần mềm Adobe của họ. Tương tự cho các thư viện của phần mềm RIP – vốn cũng không được cập nhật thường xuyên. Thực tế là các nhà in mà không sử dụng hệ thống so màu của Pantone đang vận hành dễ dàng hơn. Nhưng điều đó lại không luôn đúng cho phía nhân sự đặt hàng và người thiết kế in – những người vẫn có cảm giác sai lầm về sự an toàn khi sử dụng màu Pantone.

Sau tháng 3 năm 2022, bạn sẽ phải quyết định xem mình có còn muốn sử dụng các thư viện Pantone trong phần mềm Adobe không và phải mua bản quyền cho hệ sinh thái Pantone Live để giữ cho các thư viện đó có sẵn dùng trong gói ứng dụng Adobe của bạn.

GIẢI PHÁP THAY THẾ

Cuối cùng, khả năng khách hàng của bạn đang sử dụng một phiên bản quạt màu khác so với bạn (và do đó đang nhìn các màu sắc khác nhau), hoặc máy in và hệ vật liệu của bạn không thể tái tạo các “màu kỳ lân” một cách chính xác như trong quạt màu là rất cao. Trong các trường hợp không chắc chắn này, thống nhất với khách hàng về việc in vỗ bài là cách tốt nhất để đạt được thỏa thuận về màu sắc sẽ đạt được, bất kể nó được gọi là gì! 

Có giải pháp thay thế nào khả dĩ không? Chắc chắn là có! Nếu bạn nhận được các tệp PDF từ khách hàng có chứa màu Pantone, phần mềm RIP của bạn vẫn sẽ phát hiện ra chúng và thay thế chúng bằng các thư viện tích hợp. Ngoài ra, trong phần mềm Adobe, bạn vẫn có thể tạo màu pha của riêng mình như khi bạn cần tạo đường viền cắt và đặt tên cho chúng theo màu Pantone mà bạn muốn sử dụng. Chỉ cần chắc chắn rằng bạn đang sử dụng một phiên bản RIP được cập nhật mới nhất và các tính năng chuyển đổi màu pha được bật. Đặc biệt lưu ý rằng nếu bạn sử dụng một hồ sơ máy in không chính xác, toàn bộ cơ chế này sẽ không hoạt động. Luôn luôn sử dụng hồ sơ máy in chính xác để có được kết quả ổn định.

May mắn thay, tại ColorBase, họ đã xây dựng thư viện hồ sơ máy in lớn nhất thế giới và cung cấp miễn phí thông qua Profile Search Tool. ColorBase vẫn đang tiếp tục cập nhật, vì vậy hãy chắc chắn rằng bạn kiểm tra nó thường xuyên!

Bạn nghĩ gì về sự tách biệt này của Pantone và Adobe? Nó sẽ thay đổi lưu trình công việc của bạn chứ ? Bạn sẽ đăng ký gói dịch vụ của Pantone?

59 bình luận

Bình luận

Địa chỉ email của bạn sẽ không được công bố. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. Hi, after reading this awesome piece of writing i am too glad to share my knowledge here with friends.

  Trả lời Báo xấu
 2. Great web site you’ve got here.. It’s hard to find high quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

  Trả lời Báo xấu
 3. купить справку в москве

  Trả lời Báo xấu
 4. Spot on with this write-up, I absolutely feel this website needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

  Trả lời Báo xấu
 5. Hi! I just would like to give you a huge thumbs up for the great info you’ve got here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon.

  Trả lời Báo xấu
 6. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  Trả lời Báo xấu
 7. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who had been doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your web site.

  Trả lời Báo xấu
 8. Great goods from you, man. I’ve take note your stuff prior to and you’re simply too great. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the best way by which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific website.

  Trả lời Báo xấu
 9. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

  Trả lời Báo xấu
 10. Wow, awesome blog format! How long have you been blogging for? you make blogging glance easy. The total glance of your site is wonderful, let alonewell as the content!

  Trả lời Báo xấu
 11. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  Trả lời Báo xấu
 12. If you wish for to increase your experience only keep visiting this site and be updated with the latest news posted here.

  Trả lời Báo xấu
 13. This is a great tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate information Many thanks for sharing this one. A must read article!

  Trả lời Báo xấu
 14. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be precisely what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many of the subjects you write concerning here. Again, awesome web site!

  Trả lời Báo xấu
 15. whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Stay up the good work! You understand, a lot of individuals are searching around for this info, you can help them greatly.

  Trả lời Báo xấu
 16. Unquestionably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the net the simplest thing to be mindful of. I say to you, I definitely get irked whilst folks consider concerns that they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top as smartlyand also defined out the whole thing with no need side effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 17. Pretty! This was an extremely wonderful post. Thanks for providing this information.

  Trả lời Báo xấu
 18. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice weekend!

  Trả lời Báo xấu
 19. I read this article fully concerning the resemblance of newest and preceding technologies, it’s remarkable article.

  Trả lời Báo xấu
 20. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

  Trả lời Báo xấu
 21. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am going through problems with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  Trả lời Báo xấu
 22. This is a topic that’s close to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

  Trả lời Báo xấu
 23. I am truly thankful to the owner of this site who has shared this impressive post at here.

  Trả lời Báo xấu
 24. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work!

  Trả lời Báo xấu
 25. I like it when people come together and share views. Great blog, keep it up!

  Trả lời Báo xấu
 26. What a information of un-ambiguity and preserveness of precious experience about unexpected feelings.

  Trả lời Báo xấu
 27. WOW just what I was searching for. Came here by searching for %keyword%

  Trả lời Báo xấu
 28. I don’t even know the way I stopped up here, however I thought this post used to be good. I don’t recognise who you’re however definitely you are going to a famous blogger should you are not already. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 29. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

  Trả lời Báo xấu
 30. It’s remarkable to visit this site and reading the views of all friends concerning this piece of writing, while I am also eager of getting experience.

  Trả lời Báo xấu
 31. Asking questions are really good thing if you are not understanding anything fully, but this article provides nice understanding even.

  Trả lời Báo xấu
 32. This is the right website for anybody who wants to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want toHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been written about for many years. Great stuff, just great!

  Trả lời Báo xấu
 33. Hello there, You have performed a great job. I will definitely digg it and for my part recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  Trả lời Báo xấu
 34. We stumbled over here different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page yet again.

  Trả lời Báo xấu
 35. No matter if some one searches for his necessary thing, so he/she desires to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

  Trả lời Báo xấu
 36. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions? Appreciate it!

  Trả lời Báo xấu
 37. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

  Trả lời Báo xấu
 38. I was able to find good information from your blog articles.

  Trả lời Báo xấu
 39. I enjoy what you guys are usually up too. Such clever work and exposure! Keep up the excellent works guys I’ve added you guys to our blogroll.

  Trả lời Báo xấu
 40. I am curious to find out what blog system you are utilizing? I’m experiencing some minor security problems with my latest site and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

  Trả lời Báo xấu
 41. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

  Trả lời Báo xấu
 42. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to swap strategies with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

  Trả lời Báo xấu
 43. Hurrah! After all I got a webpage from where I can really get helpful data regarding my study and knowledge.

  Trả lời Báo xấu
 44. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Trả lời Báo xấu
 45. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  Trả lời Báo xấu
 46. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read content from other writers and practice a little something from their websites.

  Trả lời Báo xấu
 47. Hi there to all, it’s in fact a nice for me to pay a visit this site, it consists of valuable Information.

  Trả lời Báo xấu
 48. What’s up mates, pleasant piece of writing and good arguments commented here, I am actually enjoying by these.

  Trả lời Báo xấu
 49. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this brilliant post.

  Trả lời Báo xấu
 50. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

  Trả lời Báo xấu
 51. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  Trả lời Báo xấu
 52. Hi, i think that i saw you visited my web site so i got here to go back the prefer?.I am trying to in finding things to improve my site!I assume its ok to use some of your ideas!!

  Trả lời Báo xấu
 53. I was pretty pleased to discover this web site. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you saved as a favorite to check out new things on your web site.

  Trả lời Báo xấu
 54. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy that I found this in my search for something concerning this.

  Trả lời Báo xấu
 55. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  Trả lời Báo xấu
 56. Hi, all the time i used to check webpage posts here early in the morning, because i like to gain knowledge of more and more.

  Trả lời Báo xấu
 57. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I found this in my search for something relating to this.

  Trả lời Báo xấu
 58. It is not my first time to go to see this site, i am visiting this website dailly and get pleasant data from here every day.

  Trả lời Báo xấu
 59. It’s really a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  Trả lời Báo xấu