Prima.vn - Cổng thông tin điện tử ngành in và bao bì Việt Nam
Trang chủ » ĐÁNH GIÁ ẢNH HƯỞNG CỦA GIÁ TRỊ MẬT ĐỘ ĐẾN KHẢ NĂNG PHỤC CHẾ TRONG IN OFFSET

Chia sẻ

CHẤT LƯỢNG / ĐÀO TẠO / IN OFFSET / QUẢN LÝ MÀU / TIN TỨC

ĐÁNH GIÁ ẢNH HƯỞNG CỦA GIÁ TRỊ MẬT ĐỘ ĐẾN KHẢ NĂNG PHỤC CHẾ TRONG IN OFFSET

ĐÁNH GIÁ ẢNH HƯỞNG CỦA GIÁ TRỊ MẬT ĐỘ ĐẾN KHẢ NĂNG PHỤC CHẾ TRONG IN OFFSET

Đặt vấn đề

Khi in với gamut màu lớn, sẽ tạo ra hình ảnh có màu sắc sống động và chi tiết hình ảnh có chiều sâu hơn. Thực tế, vẫn có thể đạt được gamut màu tiêu chuẩn với các màu CMYK, được in bằng hệ thống in Offset theo tiêu chuẩn ISO 12647-2: 2013. Có thể gia tăng hoặc mở rộng gamut màu trong quá trình in bằng cách tăng giá trị Density và kiểm soát dotgain.

Làm thế nào với một nguồn lực vừa phải, vẫn có thể đạt được khả năng in tốt nhất, trong môi trường sản xuất cạnh tranh về chất lượng và thời gian? Câu trả lời là, khi chúng ta in hàng ngày, chỉ cần xác định giá trị density/lab phù hợp để đảm bảo gamut màu lớn nhất có thể, với một loại giấy và mực nhất định.

Để thực tế hóa điều này, trong một điều kiện in cụ thể, chúng ta cần thực nghiệm để xác định giá trị density phù hợp với các loại giấy và mực để cho gamut lớn nhất, các thử nghiệm in đề cập dưới đây, có thể được thực hiện theo các bước như nhau ở mỗi một nhà in cụ thể. Ban đầu, chúng ta sẽ in thử nghiệm trên loại giấy và mực cụ thể theo giá trị tiêu chuẩn (mật độ, gia tăng tầng thứ,…vd, theo tiêu chuẩn ISO 12647-2: 2013).

Sau đó, tiến hành thay đổi các giá trị mật độ tương ứng trong quá trình thử nghiệm. Bước thứ nhất giảm giá trị mật độ của tất cả các màu so với giá trị tiêu chuẩn là -0.15, -0.30. Bước hai, tăng + 0.15, + 0.30, so với giá trị tiêu chuẩn. Các gamut màu của các thử nghiệm sẽ được hiển thi và so sánh với nhau.

Từ lý thuyết và thực nghiệm, cho thấy rằng giá trị mật độ mực ảnh hưởng trực tiếp đến gamut màu trong in offset. Tính toán cho thấy rằng gamut màu thu hẹp khi giá trị mật độ mực giảm và ngược lại.

Trong bài này, Prima sẽ thử nghiệm và đưa ra báo cáo thực tế về cách mà gamut màu sẽ biến đổi như thế nào khi chúng ta thay đổi giá trị mật độ tông nguyên (SID – Solid Ink Dendity) của từng màu CMYK. Trong bài sau, Prima sẽ đưa ra cách thực nghiệm để có thể đạt được gamut tối ưu, phù hợp với mỗi loại giấy và loại mực cụ thể.

Hệ màu và gamut màu

Từ khi sử dụng màu sắc trong hội họa và in ấn, con người luôn tìm nhiều cách thức để hệ thống hóa màu sắc. Vào đầu thế kỷ 20, một họa sĩ tên là A.H. Munsell đã xác định cách phối màu, trong đó một màu được xác định bởi ba thông số là tông màu, độ bảo hòa và độ sáng. Năm 1930, International Commission on Illumination (CIE) được thành lập, đã hệ thống hóa màu sắc bằng không gian màu ba chiều. Theo đó, tất cả các màu có trong tự nhiên được mô tả trong một không gian màu. Mỗi một màu trong không gian màu, được định nghĩa bằng ba thông số:

 • Tông màu (Hue): đó là cảm nhận màu của vật thể, như màu đỏ, vàng, xanh lá cây và xanh lam…. trong không gian màu, đó là thông số chỉ góc tọa độ của màu đó.
 • Độ bão hòa (Saturation): là một cảm nhận tri giác duy nhất tách biệt với tông màu. Độ bão hòa là độ sặc sỡ so với độ sáng của chính nó, trong khi sắc độ là độ sặc sỡ so với độ sáng của một vùng được chiếu sáng tương tự có màu trắng (Fairchild, 2013).
 • Độ sáng (Brightness): mô tả độ sáng hoặc tối của một màu.

Ba thông số này mô tả trong không gian ba chiều của không gian màu. Chỉ có thể định nghĩa đúng một màu bằng tọa độ của nó trong không gian màu.

Hình 1: Các giá trị của màu, được mô tả trong không gian màu

CIE L*a*b

Vào năm 1976, với mục đích ước tính sự đồng nhất về tri giác bằng cách mô phỏng phản ứng phi tuyến tính của mắt người, CIE đã đề xuất không gian CIE L*a*b* (L độ sáng, a và b là tông màu và độ bảo hòa). CIE mô tả lại cách mắt người nhìn màu và hoạt động với ba tín hiệu cơ bản giống như trong mắt người. Cấu trúc màu L*a*b* được xây dựng dựa trên thực tế là tại mỗi thời điểm, mỗi một màu chỉ có một giá trị duy nhất, không thể vừa là màu đỏ, vừa là màu xanh. Các giá trị đơn giản được sử dụng để mô tả một màu. L* đại diện cho độ đậm nhạt, a* đại diện cho giá trị màu đỏ/xanh lá cây, b* đại diện cho giá trị màu vàng/xanh lam của màu trong hệ thống CIE L*a*b*. (Tritton, 2004; Adams & Weisberg 2000).

 • Giá trị L * xác định độ sáng từ 0 đến 100, nghĩa là màu đậm hay nhạt. L=0 màu đen và L=100 là màu trắng, trục L* còn được gọi là trục độ sáng
 • Giá trị (-a*) giá trị âm xác định độ xanh lá (green) từ 0 đến 100. (a*) giá trị dương xác định độ đỏ (red) từ 0 đến 100
 • Giá trị b * dương xác định độ vàng (yellow) từ 0 đến 100. Giá trị b * âm xác định độ xanh tím (blue) từ 0 đến 100.
 • Ở tâm hệ trục không màu, a* và b* bằng nhau và bằng 0. Khi các giá trị a* và b* tăng và hướng phía ngoài biên của vòng tròn thì độ bão hòa màu cũng tăng theo.

CIE L * a * b * là hệ màu được sử dụng phổ biến nhất. Máy tính và phần mềm được sử dụng trong Desktop Publishing, CEPS (Color Electronic Prepress System) và in ấn đều dựa trên hệ màu CIE L * a * b *.

Gamut

Màu sắc trong tự nhiên mà mắt người cảm nhận có vô số màu, được mô tả trong không gian màu CIE Lab. In ấn cũng như các kỹ thuật phục chế khác, không thể mô phỏng lại tất cả các màu có trong tự nhiên, mà chỉ có thể phục chế được một số lượng màu nhất định. Gamut là khoảng không gian màu mà một kỹ thuật phục chế (màn hình máy tính, máy in kỹ thuật số, máy in offset, chụp ảnh….) có thể tái tạo được.

Đối với ngành in nói chung và in offset nói riêng, Gamut của một điều kiện in được xác định bởi ba yếu tố chính là Hue (tông màu), Brightness (độ sáng) và Saturation (độ bão hòa). Ngoài ra Gamut của in offset còn bị ảnh hưởng bởi các đặc tính kỹ thuật trong quá trình xử lý dữ liệu, của quá trình in và đặc tính vật liệu (vật liệu nền, mực in…). Gamut của in offset là một trong những Gamut nhỏ nhất, tất cả các nghiên cứu, biện pháp được ngành in xây dựng và công nhận hầu hết chúng đều nhằm cải thiện khoảng không gian phục chế này.

Hình 2: Gamut của các kỹ thuật phục chế khác nhau, CMYK là Gamut của kỹ thuật in offset.

Mật độ mực vùng tông nguyên (SID – Solid ink Density)

SID là giá trị mật độ mực được đo tại vùng tông nguyên, giá trị SID của một lớp mực phụ thuộc vào chất lượng của hạt mực, mật độ tập trung của các hạt mực và độ dày của lớp mực. Đo mật độ vùng tông nguyên sẽ gián tiếp cho biết độ dày lớp mực in.

Nguyên lý đo mật độ dựa trên lượng ánh sáng phản xạ lại từ mẫu và cảm nhận về độ sáng tối của mắt người. Lớp mực càng dày hấp thụ ánh sáng càng nhiều, phản xạ ít ánh sáng làm cho mắt người cảm nhận vùng được đo “đậm hơn” hay “nhạt hơn”, tùy vào độ dày của lớp mực. SID càng lớn thì lớp mực càng dày.

Hình 3: Nguyên lý đo mật độ và mối tương quan của SID với độ dày lớp mực

Một màu trong không gian màu CIELAB có ba giá trị L*, a*, b* với L* là độ sáng, a* và b* là các trục màu. Khi tăng giá trị mật độ, có nghĩa lớp mực lúc này dày hơn, các hạt màu (pigment) nhiều hơn. Màu mực khi này trở nên đậm hơn, giá trị L* sẽ giảm xuống do mật độ mực cao hơn làm giảm độ sáng của màu. Các  giá trị a* và b* cũng thay đổi theo hướng ra phía ngoài biên của vòng tròn, nghĩa là tăng độ bão hòa màu.

Vui lòng đăng nhập để xem chi tiết và tham gia bình luận. Xin cám ơn , Đăng nhập

 

 

 

64 bình luận

Bình luận

Địa chỉ email của bạn sẽ không được công bố. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. ordering prednisone: https://prednisone1st.store/# prednisone online paypal

  Trả lời Báo xấu
 2. https://mobic.store/# where can i get cheap mobic pills

  Trả lời Báo xấu
 3. cost of propecia get generic propecia prices

  Trả lời Báo xấu
 4. buy cheap propecia without a prescription generic propecia no prescription

  Trả lời Báo xấu
 5. canada drug pharmacy best canadian online pharmacy

  Trả lời Báo xấu
 6. buy cheap propecia without rx buy generic propecia without prescription

  Trả lời Báo xấu
 7. best treatment for ed: medication for ed – best ed drugs

  Trả lời Báo xấu
 8. propecia otc order propecia tablets

  Trả lời Báo xấu
 9. Everything information about medication.
  erectile dysfunction pills: best ed pills online – erectile dysfunction medicines
  Everything what you want to know about pills.

  Trả lời Báo xấu
 10. cheap propecia cheap propecia tablets

  Trả lời Báo xấu
 11. http://cheapestedpills.com/# best male enhancement pills

  Trả lời Báo xấu
 12. order propecia without a prescription cost of generic propecia without rx

  Trả lời Báo xấu
 13. cost mobic without a prescription can i order generic mobic pill how to buy mobic online

  Trả lời Báo xấu
 14. cost of mobic for sale: buy generic mobic prices – where to get cheap mobic without a prescription

  Trả lời Báo xấu
 15. Trả lời Báo xấu
 16. new ed drugs: non prescription erection pills – cure ed

  Trả lời Báo xấu
 17. Top 100 Searched Drugs.
  cost cheap propecia no prescription propecia cost
  Actual trends of drug.

  Trả lời Báo xấu
 18. amoxicillin 500 mg without a prescription: amoxicillin 200 mg tablet amoxicillin capsule 500mg price

  Trả lời Báo xấu
 19. https://cheapestedpills.com/# best ed pills online

  Trả lời Báo xấu
 20. cheap propecia prices get generic propecia

  Trả lời Báo xấu
 21. canadian drug pharmacy canadian pharmacy meds review

  Trả lời Báo xấu
 22. online pharmacy canada canadian 24 hour pharmacy

  Trả lời Báo xấu
 23. earch our drug database.
  cross border pharmacy canada canadian pharmacies compare
  Commonly Used Drugs Charts.

  Trả lời Báo xấu
 24. canadian pharmacies that deliver to the us pharmacy in canada

  Trả lời Báo xấu
 25. http://mexpharmacy.sbs/# medicine in mexico pharmacies

  Trả lời Báo xấu
 26. buying prescription drugs in mexico: mexican pharmaceuticals online – mexican drugstore online

  Trả lời Báo xấu
 27. canadian pharmacy ratings: adderall canadian pharmacy – rate canadian pharmacies

  Trả lời Báo xấu
 28. buying from canadian pharmacies: canadian pharmacy ltd – canadian pharmacy no scripts

  Trả lời Báo xấu
 29. Trả lời Báo xấu
 30. mexico drug stores pharmacies: mexican mail order pharmacies – mexican border pharmacies shipping to usa

  Trả lời Báo xấu
 31. п»їlegitimate online pharmacies india: reputable indian online pharmacy – best online pharmacy india

  Trả lời Báo xấu
 32. where can i buy zithromax in canada where can i get zithromax zithromax online paypal

  Trả lời Báo xấu
 33. https://gabapentin.pro/# neurontin 100mg

  Trả lời Báo xấu
 34. https://azithromycin.men/# how to buy zithromax online

  Trả lời Báo xấu
 35. http://azithromycin.men/# zithromax antibiotic

  Trả lời Báo xấu
 36. https://stromectolonline.pro/# ivermectin tablets uk

  Trả lời Báo xấu
 37. http://ed-pills.men/# best ed pills online

  Trả lời Báo xấu
 38. https://paxlovid.top/# Paxlovid over the counter

  Trả lời Báo xấu
 39. buy paxlovid online: Paxlovid over the counter – paxlovid generic

  Trả lời Báo xấu
 40. ed drug prices: buying ed pills online – best erection pills

  Trả lời Báo xấu
 41. http://misoprostol.guru/# buy cytotec online fast delivery

  Trả lời Báo xấu
 42. https://lisinopril.pro/# buy cheap lisinopril 40 mg no prescription

  Trả lời Báo xấu
 43. https://avodart.pro/# cost generic avodart no prescription

  Trả lời Báo xấu
 44. http://misoprostol.guru/# Abortion pills online

  Trả lời Báo xấu
 45. https://lisinopril.pro/# lisinopril generic price

  Trả lời Báo xấu
 46. http://avodart.pro/# cost avodart for sale

  Trả lời Báo xấu
 47. https://ciprofloxacin.ink/# buy cipro online

  Trả lời Báo xấu
 48. Trả lời Báo xấu
 49. indian pharmacy: india pharmacy – indian pharmacy online

  Trả lời Báo xấu
 50. mexican rx online: reputable mexican pharmacies online – mexican border pharmacies shipping to usa

  Trả lời Báo xấu
 51. indian pharmacy reputable indian online pharmacy reputable indian pharmacies

  Trả lời Báo xấu
 52. To announce verified scoop, dog these tips:

  Look representing credible sources: https://www.naucat.com/images/jkk/?when-conveying-bad-or-distasteful-news-to-the.html. It’s material to safeguard that the report source you are reading is reliable and unbiased. Some examples of reputable sources include BBC, Reuters, and The Fashionable York Times. Read multiple sources to get back at a well-rounded view of a particular news event. This can help you carp a more over facsimile and dodge bias. Be in the know of the angle the article is coming from, as flush with respected news sources can compel ought to bias. Fact-check the dirt with another origin if a expos‚ article seems too lurid or unbelievable. Always fetch persuaded you are reading a fashionable article, as scandal can transmute quickly.

  By following these tips, you can befit a more in the know dispatch reader and more wisely understand the beget here you.

  Trả lời Báo xấu
 53. To presume from true to life scoop, adhere to these tips:

  Look in behalf of credible sources: https://www.wellpleased.co.uk/wp-content/pages/which-technique-is-the-most-effective-for.html. It’s eminent to secure that the news source you are reading is respected and unbiased. Some examples of good sources tabulate BBC, Reuters, and The Fashionable York Times. Read multiple sources to pick up a well-rounded aspect of a particular info event. This can improve you return a more ideal paint and dodge bias. Be hep of the perspective the article is coming from, as set respectable news sources can have bias. Fact-check the gen with another commencement if a communication article seems too staggering or unbelievable. Always pass unshakeable you are reading a known article, as news can substitute quickly.

  By following these tips, you can fit a more aware of news reader and best apprehend the cosmos here you.

  Trả lời Báo xấu
 54. Europe is a continent with a on easy street recital and mixed culture. Soul in Europe varies greatly depending on the country and region, but there are some commonalities that can be observed.
  One of the defining features of memoirs in Europe is the putrid force on work-life balance. Profuse European countries be undergoing laws mandating a certain amount of vacation tempo seeking workers, and some procure reciprocate experimented with shorter workweeks. This allows as a replacement for more in good time emptied with next of kin and pursuing hobbies and interests.
  https://beleefstaverden.nl/pag/anna-berezina-inwoner-van-tsjechie-en-gevestigd.html
  Europe is also known object of its flush cultural patrimony, with assorted cities boasting centuries-old architecture, aptitude, and literature. Museums, galleries, and reliable sites are bountiful, and visitors can absorb themselves in the narrative and culture of the continent.
  In annex to cultural attractions, Europe is retreat to a to one side genre of natural beauty. From the complete fjords of Norway to the clear beaches of the Mediterranean, there is no dearth of stunning landscapes to explore.
  Of speed, soul in Europe is not without its challenges. Multifarious countries are grappling with issues such as gains unevenness, immigration, and public instability. However, the people of Europe are resilient and take a fancy experience of overcoming adversity.
  Total, vigour in Europe is flush and varied, with something to offer in compensation everyone. Whether you’re interested in retailing, culture, constitution, or unmistakably enjoying a good work-life steadiness, Europe is a first-rate lodgings to dub home.

  Trả lời Báo xấu
 55. reputable indian online pharmacy: Medical Store in India – indianpharmacy com

  Trả lời Báo xấu
 56. Positively! Find info portals in the UK can be awesome, but there are many resources ready to cure you espy the perfect the same for the sake of you. As I mentioned formerly, conducting an online search an eye to http://tfcscotland.org.uk/wp-content/pages/what-is-gnd-news-all-you-need-to-know.html “UK hot item websites” or “British intelligence portals” is a vast starting point. Not one desire this grant you a encyclopaedic shopping list of news websites, but it will also lend you with a heartier brainpower of the current story scene in the UK.
  Once you be enduring a liber veritatis of imminent story portals, it’s powerful to estimate each anyone to influence which richest suits your preferences. As an case, BBC Advice is known for its disinterested reporting of report stories, while The Guardian is known quest of its in-depth opinion of partisan and popular issues. The Disinterested is known for its investigative journalism, while The Times is known by reason of its business and wealth coverage. During concession these differences, you can choose the talk portal that caters to your interests and provides you with the rumour you want to read.
  Additionally, it’s significance looking at neighbourhood pub expos‚ portals with a view specific regions within the UK. These portals provide coverage of events and news stories that are applicable to the область, which can be specially accommodating if you’re looking to safeguard up with events in your close by community. In search occurrence, local news portals in London contain the Evening Pier and the Londonist, while Manchester Evening Scuttlebutt and Liverpool Reproduction are popular in the North West.
  Comprehensive, there are diverse bulletin portals accessible in the UK, and it’s significant to do your digging to find the everybody that suits your needs. By means of evaluating the different news broadcast portals based on their coverage, dash, and essay perspective, you can decide the one that provides you with the most apposite and engrossing info stories. Esteemed success rate with your search, and I anticipation this tidings helps you discover the perfect expos‚ portal for you!

  Trả lời Báo xấu
 57. Totally! Declaration information portals in the UK can be crushing, but there are scads resources accessible to boost you mark the perfect in unison because you. As I mentioned in advance, conducting an online search representing http://capturephotographyschools.co.uk/pag/how-tall-is-kennedy-on-fox-news.html “UK news websites” or “British intelligence portals” is a enormous starting point. Not only desire this hand out you a comprehensive list of communication websites, but it choice also provide you with a punter understanding of the in the air hearsay landscape in the UK.
  In the good old days you be enduring a itemize of embryonic account portals, it’s prominent to evaluate each sole to shape which best suits your preferences. As an benchmark, BBC Advice is known for its ambition reporting of news stories, while The Guardian is known quest of its in-depth analysis of governmental and social issues. The Unconnected is known for its investigative journalism, while The Times is known in search its business and finance coverage. By way of concession these differences, you can select the news portal that caters to your interests and provides you with the newsflash you have a yen for to read.
  Additionally, it’s significance all in all neighbourhood scuttlebutt portals representing proper to regions within the UK. These portals provide coverage of events and dirt stories that are akin to the область, which can be specially accommodating if you’re looking to charge of up with events in your close by community. For exemplar, municipal dope portals in London classify the Evening Pier and the Londonist, while Manchester Evening Hearsay and Liverpool Echo are stylish in the North West.
  Overall, there are numberless statement portals readily obtainable in the UK, and it’s high-level to do your experimentation to find the united that suits your needs. At near evaluating the unconventional news programme portals based on their coverage, style, and article standpoint, you can judge the one that provides you with the most relevant and captivating despatch stories. Good destiny with your search, and I anticipation this bumf helps you find the perfect news broadcast portal inasmuch as you!

  Trả lời Báo xấu
 58. best india pharmacy: india online pharmacy – online shopping pharmacy india

  Trả lời Báo xấu
 59. canada online pharmacy: certified and licensed online pharmacy – pharmacies in canada that ship to the us

  Trả lời Báo xấu
 60. canadian pharma buying prescription drugs in canada best canadian drugstore

  Trả lời Báo xấu
 61. http://onlineapotheke.tech/# versandapotheke versandkostenfrei

  Trả lời Báo xấu
 62. https://farmaciaonline.men/# farmacie on line spedizione gratuita

  Trả lời Báo xấu
 63. Pharmacie en ligne livraison 24h Pharmacie en ligne sans ordonnance Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet

  Trả lời Báo xấu
 64. https://onlineapotheke.tech/# gГјnstige online apotheke

  Trả lời Báo xấu