Prima.vn - Cổng thông tin điện tử ngành in và bao bì Việt Nam
Trang chủ » NGHIÊN CỨU XÂY DỰNG TRUNG TÂM TƯ VẤN NGÀNH IN

Chia sẻ

THỊ TRƯỜNG / TIN TỨC / XU HƯỚNG PHÁT TRIỂN

NGHIÊN CỨU XÂY DỰNG TRUNG TÂM TƯ VẤN NGÀNH IN

NGHIÊN CỨU XÂY DỰNG TRUNG TÂM TƯ VẤN NGÀNH IN

NGHIÊN CỨU XÂY DỰNG TRUNG TÂM TƯ VẤN NGÀNH IN

Kính thưa các quý vị đại biểu!

Công nghệ, quản trị và nhân lực là những nhân tố chủ chốt quyết định sự thành bại của cả một doanh nghiệp. Với ý nghĩa như vậy, để ngành in thành phố Hồ Chí Minh phục hồi, phát triển như chủ đề của Tọa đàm hôm nay, đồng thời hướng tới thực hiện nhiệm vụ chiến lược của ngành là mở rộng thị trường in xuất bản phẩm, tạo điều kiện cho cơ sở in có vốn đầu tư trực tiếp nước ngoài tham gia thị trường in trong nước; khuyến khích các cơ sở in đẩy mạnh thị trường in xuất khẩu và tham gia sâu vào chuỗi cung ứng hàng hóa khu vực và thế giới, tôi xin được trình bày tham luận với chủ đề “Nghiên cứu xây dựng trung tâm tư vấn ngành in”.

Kính thưa quý vị đại biểu!

Có thể thấy rằng, với tốc độ phát triển nhanh chóng thời gian vừa qua, ngành công nghiệp in Việt Nam là một ngành có rất nhiều tiềm năng phát triển trong tương lai, khi thị trường in toàn cầu được dự báo tiếp tục có sự tăng trưởng trong 5 năm tới. Tính hết năm 2021, quy mô ngành từ số liệu báo cáo các Sở vào khoảng 4,1 tỷ USD (85.000 tỷ đông). Nếu tính qua các số liệu tham chiếu khác từ nguyên liẹu in, doanh thu đó có thể vượt 6 tỷ đồng, nhưng cũng mới chỉ bằng 65% của Thái Lan.

So sánh trong khu vực cho thấy, qui mô ngành công nghiệp in Việt Nam tuy có bước phát triển nhưng còn chưa tương xứng với tiềm năng. Tuy số lượng doanh nghiệp in tăng nhanh trong những năm qua nhưng còn bộc lộ các hạn chế như: Năng lực, quy mô, trình độ của các cơ sở in.

– Về công nghệ in

Theo thống kê thông qua số liệu nhập khẩu thiết bị in 3 năm qua của Cục Xuất bản, In và Phát hành chỉ tính các thiết bị in công nghiệp (gồm máy in offset, máy in flexo, máy in ống đồng) là:

Năm Số lượng máy nhập

 

Tổng giá trị

(ngàn tỷ)

Thiết bị đã qua sử dụng

(%)

Thiết bị > 20 tuổi

(%)

Thiết bị > 30 tuổi

(%)

Thiết bị > 40 tuổi

(%)

2020 844 3,6 50 11 12 2
2021 940 3,1 35 12 3 0,2
8/2022 647 2,3 40 11 5 0,5

Trên cơ sở số liệu trên ta thấy rằng, mặc dù đầu tư cho ngành In vẫn đạt mức cao trong bối cảnh bị tác động nghiêm trọng bởi dịch Covid 19, nhất là trong 8 tháng đầu năm nay, nhập khẩu có tín hiệu khởi sắc nhưng chất lượng thiết bị nhập chưa thực sự cao, còn 40% máy đã qua sử dung, 11% máy trên 20 năm tuổi cho thấy đa số công nghệ sản xuất theo lối truyền thống, sản xuất các loại sản phẩm quen thuộc với chất lượng theo tiêu chuẩn cũ, dẫn tới những khó khăn khi khách hàng yêu cầu áp dụng các tiêu chuẩn quốc tế.

Việc chuyển đổi công nghệ trước, trong và sau in tuy đã có những thay đổi nhất định nhưng chưa đồng đều. Tỷ lệ áp dụng các công nghệ thiết bị mới còn thấp, thiếu sự cập nhật. Số các doanh nghiệp in của nhà nước đa phần đã được tiến hành cổ phần hóa, nhưng phương pháp tổ chức bộ máy và công tác quản trị doanh nghiệp còn chưa phù hợp; Sản xuất của các cơ sở in chủ yếu phục vụ trong nước chưa vươn mạnh ra thị trường nước ngoài.

Nguyên nhân tình trạng trên ngoài nguyên nhân khách quan do nguồn lực hạn chế của các đơn vị còn có nguyên nhân chủ quan từ  thiếu thông tin; thiếu hạ tầng kỹ thuật hỗ trợ ngành in (đơn vị sửa chữa, bảo trì bảo dưỡng thiết bị in …) giúp hợp lý hoá chi phí và tính năng, chất lượng nhập, tăng hiệu quả đầu tư.

– Về nhân lực

Nguồn nhân lực vừa yếu vừa thiếu, năng suất lao động thấp. Theo số liệu báo cáo của các cơ sở đào tạo trên cả nước năm 2019 đào tạo được 1.357 học viên trong đó trình độ kỹ sư là 125 kỹ sư chiếm tỷ lệ 9,2%; năm 2020 tổng số có 1.265 học viên, kỹ sư là 130 chiếm tỷ lệ 10,2%; năm 2021 tổng số đào tạo là 467 học viên trong đó kỹ sư là 70 chiếm tỷ lệ 14,9%.

Số lao động có trình độ tay nghề cao (bao gồm cả những kỹ sư, công nhân bậc cao đào tạo tại nước ngoài) phần lớn đã hết tuổi lao động dẫn đến chất lượng nguồn nhân lực có dấu hiệu giảm sút rõ rệt. Số lao động lâu năm trong ngành lại khó khăn trong việc cập nhật tiến bộ khoa học kỹ thuật và công nghệ mới.

Nguyên nhân: phương pháp đào tạo và cách sản xuất không phù hợp; Hạ tầng của doanh nghiệp chưa theo kịp trình độ đào tạo, phần lớn các cơ sở in sản xuất theo cách truyền thống, nhân lực được đào tạo có trình độ cao khó áp dụng khoa học kỹ thuật mới; ngoài ra còn do những khó khăn về kinh phí, rất ít doanh nghiệp đầu tư kinh phí cho khâu đào tạo.

– Về quản trị

Vấn đề quản trị in phụ thuộc nhiều vào công nghệ thiết bị và chất lượng nhân lực. Công nghệ và thiết bị cũ, lạc hậu nên quá trình quản trị cần qua nhiều công đoạn, làm tăng chí phí. Trình độ nhân lực quản trị không theo kịp sự phát triển của công nghệ, thiết bị. Hầu hết các doanh nghiệp chưa đầu tư, quan tâm đến xây dựng các tiêu chuẩn quốc tế để tham gia chuỗi sản xuất hàng hóa cung ứng toàn cầu. Việc ứng dụng hệ thống thông tin quản lý chung của doanh nghiệp MIS (Management Infromation System) theo chuẩn công nghệ của CMCN 4.0 trong ngành in còn chưa được phổ biến và gặp nhiều khó khăn khi áp dụng.

Trong cuộc CMCN 4.0, kinh tế chia sẻ, quá trình quản trị cần thay đổi phù hợp, bài toán đầu tư dàn trải hay đầu tư trọng tâm, trọng điểm cần phải được tính toán. Chưa có phương án để các doanh nghiệp tạo thành nhóm liên kết (mô hình như nghiệp đoàn in tại Nhật Bản) để giảm sự cạnh tranh không lành mạnh, giảm sự đầu tư lãng phí, nâng cao năng lực toàn ngành in Việt Nam.

Từ thực trạng trên đặt ra yêu cầu khách quan về việc cần phải có các Trung tâm tư vấn để giải quyết các vấn đề trên.

Trung tâm tư vấn có các nhiệm vụ chủ yếu sau:

1/ Tư vấn, công nghệ và quản trị: Tư vấn pháp luật, chuyển giao các công nghệ, hướng dẫn thực hiện quản  trị, quản lý chất lượng đạt các chứng chỉ quốc tế (các chứng chỉ ISO, GMI, G7…)

2/ Hỗ trợ đào tạo, bồi dưỡng, dạy nghề: Đào tạo quản lý cấp cao, quản lý cấp trung, cán bộ kỹ thuật, công nhân.

3/ Xúc tiến thương mại: Kết nối các nhà đầu tư, các hãng sản xuất thiết bị, vật tư.. trên thế giới với các doanh nghiệp Việt Nam.

4/ Kết nối, liên thông và chia sẻ thông tin ngành: Xây dựng và phát triển nền tảng số, dữ liệu số của ngành.

Vậy để hình thành Trung tâm cần các điều kiện như: Thay đổi nhận thức; Chuẩn bị nhân sự; Xây dựng nền tảng; Tăng cường kết nối của các đơn vị để ngành thực sự có một sân chơi chung hỗ trợ ngành in phát triển.

Các doanh nghiệp in phải thực sự đóng góp vào quá trình thúc đẩy này, chung tay đồng hành cùng Cục, Hội in, các cơ sở đào tạo và các chuyên gia có năng lực để thúc đẩy các hoạt động hỗ trợ phát triển ngành in. Hiện tại, thị trường in trong nước thì bão hòa, cạnh tranh nội địa áp lực cao, để ngành in tăng trưởng và giảm bớt các áp lực cạnh tranh trên sân nhà thì thị trường in xuất khẩu là một giải pháp tốt nhất, là lối ra cho các doanh nghiệp Việt Nam và thị trường này thực sự có lợi cho chính các doanh nghiệp in khi tham gia.

Thưa các quý vị đại biểu!

Hướng tới các hoạt động kỷ niệm chào mừng 70 năm thành lập ngành Xuất bản, In và Phát hành, Cục mong muốn cùng đồng hành với Sở TTTT, Hội in và các doanh nghiệp in làm tốt các mục tiêu của ngành để ngành in ngày càng lớn mạnh như kỳ vọng.

Xin chúc các quý vị đại biểu sức khỏe, hạnh phúc và thành công.

Trân trọng cảm ơn.

 

CÔNG THỊ MINH SƠN – Phụ trách lĩnh vực in của Cục xuất bản, In và phát hành

105 bình luận

Bình luận

Địa chỉ email của bạn sẽ không được công bố. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. It’s going to be end of mine day, except before end I am reading this great piece of writing to increase my experience.

  Trả lời Báo xấu
 2. Great web site you’ve got here.. It’s hard to find good quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

  Trả lời Báo xấu
 3. нужна медицинская справка

  Trả lời Báo xấu
 4. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that make the greatest changes. Thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 5. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the site is also very good.

  Trả lời Báo xấu
 6. Hi there, yes this article is in fact nice and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks.

  Trả lời Báo xấu
 7. Ridiculous quest there. What occurred after? Good luck!

  Trả lời Báo xấu
 8. Hi there! This article couldn’t be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 9. What i do not realize is in reality how you’re not really a lot more well-favored than you may be right now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly in relation to this topic, produced me in my opinion consider it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. Always care for it up!

  Trả lời Báo xấu
 10. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Trả lời Báo xấu
 11. Saved as a favorite, I like your site!

  Trả lời Báo xấu
 12. It’s awesome designed for me to have a web site, which is helpful in favor of my experience. thanks admin

  Trả lời Báo xấu
 13. I got this web site from my pal who informed me about this site and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles here.

  Trả lời Báo xấu
 14. Hi there everybody, here every one is sharing these experience, thus it’s pleasant to read this webpage, and I used to visit this website every day.

  Trả lời Báo xấu
 15. Highly energetic article, I enjoyed that a lot. Will there be a part 2?

  Trả lời Báo xấu
 16. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

  Trả lời Báo xấu
 17. I am sure this article has touched all the internet users, its really really good piece of writing on building up new weblog.

  Trả lời Báo xấu
 18. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the net will probably be much more useful than ever before.

  Trả lời Báo xấu
 19. Hurrah! After all I got a weblog from where I be able to really take helpful data regarding my study and knowledge.

  Trả lời Báo xấu
 20. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 21. I visit daily some sites and websites to read articles or reviews, except this weblog offers quality based articles.

  Trả lời Báo xấu
 22. Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have came upon so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the source?

  Trả lời Báo xấu
 23. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  Trả lời Báo xấu
 24. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

  Trả lời Báo xấu
 25. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Trả lời Báo xấu
 26. This is very fascinating, You are an overly professional blogger. I have joined your feed and sit up for in search of more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks

  Trả lời Báo xấu
 27. Hey there! I’ve been following your site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to mention keep up the excellent job!

  Trả lời Báo xấu
 28. Great article! We will be linking to this great post on our site. Keep up the good writing.

  Trả lời Báo xấu
 29. Excellent write-up. I certainly love this website. Keep it up!

  Trả lời Báo xấu
 30. Aw, this was a really nice post. Finding the time and actual effort to create a great article but what can I say I procrastinate a lot and never seem to get anything done.

  Trả lời Báo xấu
 31. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he in fact bought me lunch simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your internet site.

  Trả lời Báo xấu
 32. I always spent my half an hour to read this website’s articles everyday along with a cup of coffee.

  Trả lời Báo xấu
 33. What’s up all, here every one is sharing these familiarity, so it’s pleasant to read this weblog, and I used to go to see this webpage every day.

  Trả lời Báo xấu
 34. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll forward this article to him. Pretty sure he will have a very good read. Thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 35. I am in fact thankful to the owner of this site who has shared this impressive article at at this place.

  Trả lời Báo xấu
 36. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told used to be a entertainment account it. Glance complex to far brought agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  Trả lời Báo xấu
 37. My family members all the time say that I am wasting my time here at net, except I know I am getting experience daily by reading such good articles.

  Trả lời Báo xấu
 38. I was very pleased to find this site. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you book marked to see new things on your web site.

  Trả lời Báo xấu
 39. We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to work on. You have performed an impressive task and our whole group will probably be grateful to you.

  Trả lời Báo xấu
 40. I like the valuable information you supply on your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am somewhat certain I will be informed lots of new stuff right here! Good luck for the following!

  Trả lời Báo xấu
 41. Informative article, exactly what I wanted to find.

  Trả lời Báo xấu
 42. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Thank you!

  Trả lời Báo xấu
 43. Asking questions are truly nice thing if you are not understanding anything completely, except this article offers nice understanding even.

  Trả lời Báo xấu
 44. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 45. Wonderful post but I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 46. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thank you once again.

  Trả lời Báo xấu
 47. If you want to take a great deal from this piece of writing then you have to apply such strategies to your won weblog.

  Trả lời Báo xấu
 48. It is not my first time to visit this site, i am visiting this site dailly and take good information from here every day.

  Trả lời Báo xấu
 49. I must thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

  Trả lời Báo xấu
 50. I’m not sure why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Trả lời Báo xấu
 51. I have been surfing online more than three hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net shall be much more useful than ever before.

  Trả lời Báo xấu
 52. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

  Trả lời Báo xấu
 53. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Cheers

  Trả lời Báo xấu
 54. Nice blog here! Also your website quite a bit up fast! What host are you the use of? Can I am getting your associate link on your host? I want my site loaded up as fast as yours lol

  Trả lời Báo xấu
 55. Thanks for finally writing about > %blog_title% < Liked it!

  Trả lời Báo xấu
 56. No matter if some one searches for his necessary thing, so he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

  Trả lời Báo xấu
 57. Hey There. I found your blog the use of msn. This is an extremely smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

  Trả lời Báo xấu
 58. No matter if some one searches for his necessary thing, so he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

  Trả lời Báo xấu
 59. Greate article. Keep writing such kind of information on your page. Im really impressed by your blog.

  Trả lời Báo xấu
 60. I’m not positive where you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while studying more or working out more. Thank you for wonderful information I used to be on the lookout for this information for my mission.

  Trả lời Báo xấu
 61. This post is truly a pleasant one it helps new internet users, who are wishing for blogging.

  Trả lời Báo xấu
 62. Excellent write-up. I certainly love this website. Continue the good work!

  Trả lời Báo xấu
 63. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  Trả lời Báo xấu
 64. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Trả lời Báo xấu
 65. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

  Trả lời Báo xấu
 66. I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this web site is really good.

  Trả lời Báo xấu
 67. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognise what you are talking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my site =). We may have a link exchange agreement among us

  Trả lời Báo xấu
 68. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

  Trả lời Báo xấu
 69. Онлайн казино радует своих посетителей более чем двумя тысячами увлекательных игр от ведущих разработчиков.

  Trả lời Báo xấu
 70. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Kudos

  Trả lời Báo xấu
 71. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Kudos

  Trả lời Báo xấu
 72. Это лучшее онлайн-казино, где вы можете насладиться широким выбором игр и получить максимум удовольствия от игрового процесса.

  Trả lời Báo xấu
 73. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  Trả lời Báo xấu
 74. My brother suggested I would possibly like this blog. He used to be totally right. This post actually made my day. You cann’t consider just how so much time I had spent for this information! Thank you!

  Trả lời Báo xấu
 75. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

  Trả lời Báo xấu
 76. Hola! I’ve been following your weblog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

  Trả lời Báo xấu
 77. Incredible points. Outstanding arguments. Keep up the good effort.

  Trả lời Báo xấu
 78. What i do not realize is if truth be told how you’re not really a lot more well-appreciated than you may be right now. You are so intelligent. You know therefore significantly in terms of this topic, produced me for my part consider it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs great. Always take care of it up!

  Trả lời Báo xấu
 79. Informative article, just what I needed.

  Trả lời Báo xấu
 80. Нужна стяжка пола в Москве, но вы не знаете, как выбрать подрядчика? Обратитесь к нам на сайт styazhka-pola24.ru! Мы предлагаем услуги по устройству стяжки пола любой площади и сложности, а также гарантируем быстрое и качественное выполнение работ.

  Trả lời Báo xấu
 81. производство поставки строительных материалов

  Trả lời Báo xấu
 82. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

  Trả lời Báo xấu
 83. Когда нужно качество и быстрота, вам необходима механизированная штукатурка. Узнайте больше на mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru и обновите ваше пространство.

  Trả lời Báo xấu
 84. Hey there, You have performed a fantastic job. I will definitely digg it and in my opinion recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

  Trả lời Báo xấu
 85. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  Trả lời Báo xấu
 86. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  Trả lời Báo xấu
 87. Hi, I believe your website could be having browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

  Trả lời Báo xấu
 88. На mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru вы найдете услугу штукатурки стен машинным способом. Это оптимальное решение для идеально ровных стен.

  Trả lời Báo xấu
 89. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  Trả lời Báo xấu
 90. Thank you for the auspicious writeup. It in reality was a entertainment account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  Trả lời Báo xấu
 91. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers

  Trả lời Báo xấu
 92. We stumbled over here from a different page and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web page again.

  Trả lời Báo xấu
 93. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Trả lời Báo xấu
 94. I’m gone to say to my little brother, that he should also go to see this website on regular basis to take updated from latest reports.

  Trả lời Báo xấu
 95. Wonderful site you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

  Trả lời Báo xấu
 96. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Trả lời Báo xấu
 97. Very soon this website will be famous among all blogging and site-building people, due to it’s good articles

  Trả lời Báo xấu
 98. Hi everyone, it’s my first go to see at this site, and post is really fruitful for me, keep up posting such posts.

  Trả lời Báo xấu
 99. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

  Trả lời Báo xấu
 100. Hi great blog! Does running a blog similar to this take a massive amount work? I have no knowledge of computer programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off topic but I just needed to ask. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 101. Every weekend i used to visit this site, as i want enjoyment, since this this site conations in fact pleasant funny stuff too.

  Trả lời Báo xấu
 102. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

  Trả lời Báo xấu
 103. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  Trả lời Báo xấu