Prima.vn - Cổng thông tin điện tử ngành in và bao bì Việt Nam
Trang chủ » TRIỂN VỌNG THỊ TRƯỜNG NĂM 2023 (PHẦN 1)

Chia sẻ

TIN TỨC

TRIỂN VỌNG THỊ TRƯỜNG NĂM 2023 (PHẦN 1)

TRIỂN VỌNG THỊ TRƯỜNG NĂM 2023 (PHẦN 1)

1. UBS

1.1 Suy thoái kinh tế có khả năng không thể tránh khỏi trong năm 2023

Cho đến ngày 01/11/2022, Cục Dự trữ Liên bang Mỹ (FED) đã tăng lãi suất trong 6 cuộc họp liên tiếp với tổng cộng 375 điểm cơ bản. Nếu FED thực hiện kế hoạch tăng 50 điểm cơ bản dự kiến vào tháng 12, thì họ sẽ có mức thắt chặt tích lũy lớn nhất, tính theo năm dương lịch, kể từ 1980 đến nay. Tốc độ và mức độ tăng lãi suất, theo mục đích của FED, đang đè nặng lên nền kinh tế Mỹ để đưa lạm phát đi xuống.

Trong bối cảnh đó, hơn 75% các nhà quản lý quỹ cho rằng suy thoái kinh tế có thể xảy ra trong 12 tháng tới – với mức độ gần tương đương với thời điểm thị trường bi quan nhất trong cuộc khủng hoảng tài chính toàn cầu năm 2009 và đại dịch COVID-19 năm 2020.

 

1.2 Nền kinh tế toàn cầu có thể sẽ phục hồi đáng kinh ngạc

Mặc dù suy thoái kinh tế rất có khả năng sẽ diễn ra, nhưng các nhà đầu tư có thể ngạc nhiên trước khả năng phục hồi của nền kinh tế toàn cầu – ngay cả khi các điều kiện tài chính bị thắt chặt như vậy.

Thị trường lao động chắc chắn sẽ hạ nhiệt, nhưng bảng cân đối kế toán hộ gia đình tích cực sẽ tiếp tục hỗ trợ chi tiêu trong lĩnh vực dịch vụ. Hơn nữa, một số yếu tố cản trở lớn đối với nền kinh tế thế giới bắt nguồn từ châu Âu và Trung Quốc đang sẵn sàng trở nên tốt hơn chứ không tồi tệ đi, từ nay đến cuối quý 1 năm 2023.

Trong khi đó, Trung Quốc đang báo hiệu việc nới lỏng các biện pháp hạn chế COVID-19, ngay cả khi số ca nhiễm tăng cao. Điều này nếu diễn ra sẽ cho phép thúc đẩy tiêu dùng. Quá trình này khó có thể diễn ra theo một đường thẳng, nhưng đối với chúng tôi, chiều hướng đi lên có vẻ khá rõ ràng. Niềm tin của chúng tôi rằng Trung Quốc đã chạm đáy được củng cố vì những điều chỉnh này đối với chính sách COVID-19 đang diễn ra song song với sự hỗ trợ toàn diện nhất cho lĩnh vực bất động sản được quan sát thấy cho đến nay. Một Trung Quốc đang phục hồi có thể mang lại một sự thúc đẩy cần thiết khi các nền kinh tế phát triển chậm lại, nhưng cũng có khả năng dẫn đến giá cả hàng hóa cao hơn – đồng nghĩa với việc các ngân hàng trung ương sẽ có thể phải tăng lãi suất để kéo lạm phát đi xuống.

 

1.3 Đồng USD và các yếu tố ảnh hưởng

Fed có thể sẽ khá chậm trong việc kết thúc hoặc đảo ngược chu kỳ tăng lãi suất miễn là thị trường lao động Mỹ suy giảm nhưng không bị phá vỡ, trong khi các dấu hiệu cho thấy lạm phát tổng thể đã đạt đỉnh có thể làm giảm khả năng thắt chặt quá mức. Tuy nhiên, áp lực về giá có thể vẫn ở mức cao – một tác dụng phụ của thị trường lao động Mỹ mạnh mẽ. Việc Trung Quốc mở cửa trở lại sẽ thúc đẩy nhu cầu dầu mỏ trong nước tăng lên, cân bằng phần nào áp lực giảm lạm phát mà giá hàng hóa gây ra.

Về tiền tệ, chúng tôi tin rằng đồng USD đã chuyển từ xu hướng tăng mạnh sang dao động trong biên độ nhất định. Theo chúng tôi, các chất xúc tác cho sự thay đổi lớn của đồng USD bao gồm viêc FED ngừng tăng lãi suất, chính sách zero-COVID-19 của Trung Quốc chấm dứt, và áp lực năng lượng ở châu Âu bắt nguồn từ cuộc xâm lược Ukraina của Nga giảm bớt. Không có điều nào nêu trên đã thực sự diễn ra, nhưng cả ba dường như đang tiến gần hơn đến việc được hiện thực hóa.

Chúng tôi thừa nhận rằng triển vọng vĩ mô trong ngắn hạn đang đầy bất ổn một cách bất thường.

Nhưng bất kể năm 2023 mang lại điều gì, chúng tôi tin rằng lạm phát, tăng trưởng và các yếu tố địa chính trị đã gây ra xung đột thị trường vào năm 2022 đang làm tăng phần thưởng tiềm năng cho các nhà đầu tư trung và dài hạn sẵn sàng chấp nhận những rủi ro này. Đây có thể xem là tin tốt trong bối cảnh thị trường xấu.2 Đồng USD đã trở nên đắt đỏ hơn trong năm qua, điều này theo dự đoán của chúng tôi sẽ làm tăng mức giảm giá dự kiến của đồng USD theo thời gian khi nó quay trở lại giá trị hợp lý.

 

1.4 Triển vọng tươi sáng hơn cho các nhà đầu tư dài hạn

Kỳ vọng thị trường vốn trong 5 năm của chúng tôi gửi đến một thông điệp rõ ràng: Nỗi đau của năm 2022 có thể đặt nền móng cho những lợi ích tốt hơn trong tương lai. Phạm vi dự báo lợi nhuận, cả ở cấp độ danh mục đầu tư và đối với các loại tài sản riêng lẻ, vẫn còn rộng – đặc biệt là trong ngắn hạn.

Nhưng đối với các nhà đầu tư trung và dài hạn, triển vọng hiện tại sáng sủa hơn nhiều so với giữa năm ngoái.

Nguồn: UBS Asset Management (2022), Investing in 2023, https://lnkd.in/exudCU6V

 

2. APOLLO

2.1 Lạm phát khó có thể quay trở lại mục tiêu 2% của Fed vào năm 2023 nhưng có thể hạ cánh mềm.

Trong hơn một năm rưỡi qua, dự đoán về lạm phát đã tăng lên trong khi kỳ vọng về tăng trưởng GDP đã giảm xuống. Khi chúng ta bước vào năm 2023, chúng ta đang đứng trước nguy cơ lạm phát đình trệ có thể xảy ra—giá cả tăng cùng với tăng trưởng kinh tế suy giảm (Hình 2.1).

Hình 2.1: Chúng ta bước vào năm 2023 với dự đoán lạm phát tăng và tăng trưởng giảm

Nguồn: Bloomberg, Apollo Chief Economist. Dữ liệu được cập nhật đến ngày 14/11/2022.

Thật không may, không có bên nào —từ các ngân hàng trung ương đến các nhà kinh tế trưởng—có thể dự báo lạm phát một cách chính xác trong 18 tháng qua (Hình 2.2). Một trong những lý do chính là nguyên nhân gốc rễ của làn sóng tăng giá mới nhất này vẫn chưa được xác định. Bởi vì chúng ta đã và đang trải qua một loạt cú sốc ngoại sinh bất ngờ và nghiêm trọng đối với nền kinh tế—đại dịch Covid, các chính sách kích thích tiền tệ chưa từng có, chiến tranh ở Ukraine. Những sự diễn biến này đã làm bối rối ngay cả những mô hình dự báo tinh vi nhất.

Hình 2.2 Các dự báo về lạm phát giảm ở Mỹ đã không chính xác 

Lưu ý: Các đường liền nét thể hiện lạm phát thực tế, trong khi các đường chấm chấm thể hiện các dự báo đồng thuận tại bất kỳ thời điểm nào.

Nguồn: Cleveland Fed, Bloomberg, Haver Analytics, Apollo Chief Economist. Dữ liệu tính đến ngày 30/09/2022.

Điều quan trọng là có thể sẽ mất hai đến ba năm – và nhiều đợt tăng lãi suất nữa của Fed – để kiểm soát lạm phát. Dù vậy, các đợt tăng lãi suất trong năm 2022 của Fed đã có dấu hiệu phát huy tác dụng, với nhiều chỉ số lạm phát khác nhau giảm dần vào gần cuối năm. Việc lạm phát đang giảm trước khi có bất kỳ sự suy giảm nào trong thị trường lao động là rất quan trọng đối với thị trường và triển vọng kinh tế. Khi FED chịu ít áp lực hơn trong việc chống lạm phát mạnh mẽ trong tương lai, chúng tôi nghĩ khả năng hạ cánh mềm vào năm 2023 là có thật.

 

2.2 Nguyên nhân gốc rễ của lạm phát vô cùng khó xác định

Tại sao lạm phát gia tăng trên toàn thế giới? Câu trả lời ngắn gọn là: Bởi vì đã có áp lực tăng giá đối với hầu hết mọi thứ, từ nguyên liệu thô, vận chuyển đến nhân công. Câu trả lời đầy đủ hơn lại không thật sự rõ ràng: Áp lực tăng giá đó là kết quả của sự kết hợp giữa các yếu tố thúc đẩy cung và cầu.

Dù nguyên nhân là gì, quỹ đạo của lạm phát đã được chứng minh là rất khó dự báo Tuy nhiên, dữ liệu mới nhất đã bắt đầu cung cấp một số thông tin rõ ràng về bức tranh toàn cảnh về lạm phát cũng như tiên lượng trong tương lai.

Sau khi tăng đột biến trong thời kỳ Covid, lạm phát hàng hóa đã giảm mạnh trong những tháng gần đây, trong khi lạm phát khu vực dịch vụ vẫn có xu hướng gia tăng (Hình 2.3).4

 

Hình 2.3: Lạm phát trong lĩnh vực dịch vụ, chiếm khoảng 80% GDP, đặc biệt nghiêm trọng

Nguồn: Bureau of Labor Statistics (BLS), Haver Analytics, Apollo Chief Economist, Dữ liệu tính đến ngày 31 tháng 10 năm 2022.

Nguyên nhân:

− Chi tiêu cho hàng hóa đang chậm lại do tăng trưởng trong cả sản xuất và bán hàng hóa đều đã rất cao trong thời kỳ Covid, và lĩnh vực này bao gồm các thành phần GDP nhạy cảm hơn với lãi suất, chẳng hạn như nhà ở, ô tô và chi tiêu vốn.

− Rất khó để làm giảm nhu cầu và mức tiêu thụ trong lĩnh vực dịch vụ, bao gồm: du lịch, khách sạn, nhà hàng, v.v sau gần 2 năm phong tỏa.

Tuy nhiên, các vấn đề về nguồn cung đã được giải quyết khi chuỗi cung ứng có dấu hiệu cải thiện: chi phí vận tải đang quay trở lại mức bình thường với cước vận chuyển đường biển, đường bộ, và hàng không dù cao nhưng đã giảm.

Như vậy, FED và Ngân hàng Trung ương Châu Âu (ECB) có thể không cần thực hiện thêm nhiều biện pháp “phá hủy nhu cầu” để giảm lạm phát. Trong kịch bản đó, các ngân hàng trung ương sẽ không chịu quá nhiều áp lực để giữ lãi suất cao trong một thời gian dài. Đó là lý do chính tại sao Ủy Ban Thị Trường Mở Liên Bang (FOMC) có thể bắt đầu giảm tốc độ tăng lãi suất và cuối cùng là tạm dừng, rất có thể là vào quý đầu tiên của năm 2023. Nhưng đây không nên được hiểu là sự dao động của Fed đối với mục tiêu đưa lạm phát về mức 2%.

 

2.3 Triển vọng kinh tế: Liệu Fed có thể tạo ra một cú hạ cánh mềm cho nền kinh tế Mỹ vào năm 2023?

Xác suất suy thoái đang gia tăng, đặc biệt là ở Tây Âu do áp lực gia tăng từ giá cả hàng hóa cao hơn. Nhưng người tiêu dùng Mỹ vẫn kiên cường, với nhiều khoản tiết kiệm để sử dụng và thị trường lao động nói chung của Mỹ vẫn mạnh mẽ. Trong khi nền kinh tế toàn cầu đang chậm lại, các lĩnh vực có khả năng phục hồi có thể hỗ trợ cho sự hạ cánh mềm, đặc biệt là ở Mỹ.

Nguồn: Apollo Global Management, Inc. (2022), 2023 Economic and Capital Markets Outlook, https://lnkd.in/ewwq_62M

 

3. BNP PARIBAS

Nền kinh tế toàn cầu dường như đang trên đà tiến tới suy thoái. Nguyên nhân khá rõ ràng: các ngân hàng trung ương ráo riết tăng lãi suất để giảm lạm phát, cú sốc năng lượng ở châu Âu, chính sách zeroCovid (ZCP) và thị trường bất động sản lung lay ở Trung Quốc.

 

3.1 Phi toàn cầu hóa trong bối cảnh ‘Tách rời khỏi Trung Quốc’

‘Tách rời khỏi Trung Quốc’ đã trở thành một vấn đề thị trường kể từ khi cuộc chiến thương mại Mỹ- Trung bắt đầu vào năm 2018, với việc một số quốc gia phát triển lớn đang thúc đẩy việc dịch chuyển hoạt động sản xuất trên toàn cầu của họ về nước. Điều này đã dẫn đến mối lo ngại về phi toàn cầu hóa, hoặc sự phá vỡ chuỗi cung ứng và làm giảm tốc độ thương mại và đầu tư xuyên biên giới. Những diễn biến này đã làm lung lay những bên ủng hộ đầu tư vào châu Á, bao gồm cả Trung Quốc, nơi nằm ở trung tâm của nhiều chuỗi cung ứng toàn cầu.

Những hạn chế về chuyển giao công nghệ, trong số các biện pháp gây gián đoạn thương mại khác, hiện là bất ổn lớn nhất đối với châu Á; một phần ba kim ngạch xuất khẩu của khu vực này liên quan đến các sản phẩm điện tử và công nghệ khác.

Cuộc khủng hoảng Covid-19 đã làm trầm trọng thêm mối lo ngại về triển vọng sản xuất ở châu Á – làm gián đoạn chuỗi cung ứng toàn cầu và tạo ra tình trạng thiếu hụt mọi thứ, từ vật liệu xây dựng, phụ tùng ô tô đến chất bán dẫn.

Dù vậy, vẫn chưa có sự dịch chuyển quy mô lớn nào khỏi Châu Á và Trung Quốc.

Nguyên nhân:

− Trung Quốc nhập khẩu nhiều hơn từ Mỹ.

− Thay vì giảm sự phụ thuộc vào chuỗi cung ứng châu Á, các nhà nhập khẩu Mỹ đã tăng nhập khẩu từ khu vực ASEAN rộng lớn hơn.

Dòng vốn đầu tư trực tiếp nước ngoài (FDI) vào Trung Quốc tăng mạnh trong 6 năm qua (xem Hình 3.1).

Hình 3.1: Dòng vốn đầu tư trực tiếp nước ngoài (FDI) vào Trung Quốc vẫn tiếp tục – không có dấu hiệu tách rời (dữ liệu cán cân thanh toán, tỷ USD, tổng luân chuyển 4 quý)

Nguồn: CEIC, BNP Paribas Asset Management, dữ liệu tính đến tháng 10/2022.

Mua nhiều hơn từ ASEAN không có nghĩa là mua ít hơn hoặc tách khỏi Trung Quốc. Thay vào đó, sự thay đổi trong mô hình nhập khẩu này minh họa cho chiến lược “Trung Quốc + 1”, trong đó các công ty tiếp tục sản xuất tại Trung Quốc cho thị trường địa phương trong khi chuyển một số công suất sang ASEAN.

Di dời là một phương án để quản lý sự gián đoạn chuỗi cung ứng do các vấn đề kinh tế, chính trị và gần đây nhất là Covid-19. Điều này được phản ánh trong dòng vốn FDI vào ASEAN ngày càng tăng (xem Hình 3.2).

Hình 3.2: Dòng vốn FDI vào ASEAN ngày càng tăng (dữ liệu cán cân thanh toán, tỷ USD)

Nguồn: CEIC, BNP Paribas Asset Management, dữ liệu tính đến tháng 10/2022.

Điều quan trọng là một phần lớn dòng vốn FDI chảy vào ASEAN đến từ Trung Quốc, chiếm 40% tổng số hiện nay so với chỉ 10% vài năm trước. Điều này thực sự củng cố sự hội nhập chuỗi cung ứng giữa ASEAN và Trung Quốc hơn là làm suy yếu nó. Linh kiện từng được vận chuyển từ ASEAN sang Trung Quốc, sau đó bán ra thị trường thế giới. Điều đó đã biến Trung Quốc thành công xưởng của thế giới.

Giờ đây, quá trình này dường như đang đảo ngược: Trung Quốc cung cấp cho ASEAN các sản phẩm thúc đẩy xuất khẩu của khu vực ra thế giới. Sự thay đổi này trong quá trình tích hợp chuỗi cung ứng đã mở rộng công xưởng của thế giới đến nay bao gồm cả châu Á.

 

3.2 Gợi ý rút ra

Sự dịch chuyển chuỗi cung ứng của châu Á cũng phản ánh chính sách ‘lưu thông kép’ của Trung Quốc. Bắc Kinh đặt mục tiêu sử dụng động lực tăng trưởng nội tại để thúc đẩy tăng trưởng trong nước và khu vực. Tiềm năng này là cơ sở vững chắc cho đầu tư dài hạn ở châu Á mới nổi và Trung Quốc.

Từ góc độ kinh tế vĩ mô, sự phát triển này có thể sẽ dẫn đến các mối liên kết kinh tế mạnh mẽ trong khu vực, cản trở xu hướng phi toàn cầu hóa. Với những lo ngại về lạm phát gia tăng và các công ty phải đối mặt với áp lực giá đầu vào cao hơn, lợi thế về chi phí của việc tìm nguồn cung ứng từ châu Á, nơi có chuỗi cung ứng đã hội nhập sâu hơn với Trung Quốc, đang trở nên rõ ràng hơn.

Những thay đổi tinh vi đang diễn ra để biến châu Á trở thành một trung tâm sản xuất mới nổi cho thị trường thế giới. Chúng tôi thấy có rất ít bằng chứng về sự tách rời toàn cầu và khu vực khỏi Trung Quốc.

 

Nguồn: Deutsche Bank (2022), CIO Insights – Resilience versus recession,

https://lnkd.in/eAWCSV_7

Tài liệu tham khảo của Hội in TPHCM

Tổng hợp và dịch bởi CP paper

 

(XEM TIẾP PHẦN 2)

173 bình luận

Bình luận

Địa chỉ email của bạn sẽ không được công bố. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. Thanks for the article!

  Trả lời Báo xấu
 2. купить справку в москве

  Trả lời Báo xấu
 3. Hello there, simply was aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate when you continue this in future. A lot of other folks might be benefited from your writing. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 4. What’s up, after reading this remarkable post i am too cheerful to share my experience here with mates.

  Trả lời Báo xấu
 5. Saved as a favorite, I really like your web site!

  Trả lời Báo xấu
 6. I used to be recommended this website through my cousin. I am not sure whether this post is written by way of him as no one else understand such distinct approximately my problem. You are amazing! Thank you!

  Trả lời Báo xấu
 7. This piece of writing will help the internet users for creating new weblog or even a blog from start to end.

  Trả lời Báo xấu
 8. It’s awesome for me to have a site, which is valuable designed for my knowledge. thanks admin

  Trả lời Báo xấu
 9. Hello there, simply was aware of your blog thru Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate for those who continue this in future. Lots of folks can be benefited from your writing. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 10. A person necessarily lend a hand to make significantly articles I would state. This is the first time I frequented your web page and so far? I amazed with the research you made to create this actual submit incredible. Fantastic activity!

  Trả lời Báo xấu
 11. Wow, that’s what I was seeking for, what a stuff! present here at this weblog, thanks admin of this web site.

  Trả lời Báo xấu
 12. Good article! We will be linking to this great post on our site. Keep up the good writing.

  Trả lời Báo xấu
 13. This piece of writing is truly a good one it helps new internet users, who are wishing for blogging.

  Trả lời Báo xấu
 14. Hurrah! Finally I got a weblog from where I know how to truly get helpful information regarding my study and knowledge.

  Trả lời Báo xấu
 15. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and terrific design and style.

  Trả lời Báo xấu
 16. I read this piece of writing fully about the resemblance of most up-to-date and previous technologies, it’s awesome article.

  Trả lời Báo xấu
 17. Great article! This is the type of information that are meant to be shared around the internet. Disgrace on the seek engines for not positioning this submit upper! Come on over and visit my site . Thank you =)

  Trả lời Báo xấu
 18. I think the admin of this site is actually working hard for his web site, because here every stuff is quality based stuff.

  Trả lời Báo xấu
 19. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  Trả lời Báo xấu
 20. What’s up to every body, it’s my first pay a visit of this webpage; this website includes remarkable and really good stuff designed for readers.

  Trả lời Báo xấu
 21. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to return the favor.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Trả lời Báo xấu
 22. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

  Trả lời Báo xấu
 23. Your method of explaining all in this piece of writing is in fact pleasant, all be able to easily know it, Thanks a lot.

  Trả lời Báo xấu
 24. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  Trả lời Báo xấu
 25. Great post.

  Trả lời Báo xấu
 26. 20 mg of prednisone: http://prednisone1st.store/# medicine prednisone 10mg

  Trả lời Báo xấu
 27. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

  Trả lời Báo xấu
 28. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Thanks a lot, I appreciate it!

  Trả lời Báo xấu
 29. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the site is extremely good.

  Trả lời Báo xấu
 30. Hi there friends, nice post and good arguments commented here, I am truly enjoying by these.

  Trả lời Báo xấu
 31. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 32. I am extremely inspired together with your writing skills and alsosmartly as with the format on your blog. Is this a paid topic or did you customize it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one these days..

  Trả lời Báo xấu
 33. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  Trả lời Báo xấu
 34. I always used to read article in news papers but now as I am a user of web thus from now I am using net for articles, thanks to web.

  Trả lời Báo xấu
 35. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a great site.

  Trả lời Báo xấu
 36. Thanks.

  Trả lời Báo xấu
 37. Superb site you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thank you!

  Trả lời Báo xấu
 38. What’s up mates, its wonderful post concerning teachingand completely explained, keep it up all the time.

  Trả lời Báo xấu
 39. You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this topic to be really something which I feel I might never understand. It sort of feels too complicated and very large for me. I am looking forward in your next post, I will try to get the cling of it!

  Trả lời Báo xấu
 40. I all the time emailed this weblog post page to all my associates, since if like to read it next my friends will too.

  Trả lời Báo xấu
 41. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thanks a lot!

  Trả lời Báo xấu
 42. Quality posts is the main to be a focus for the people to pay a visit the website, that’s what this website is providing.

  Trả lời Báo xấu
 43. When someone writes an post he/she keeps the plan of a user in his/her mind that how a user can understand it. Thus that’s why this piece of writing is perfect. Thanks!

  Trả lời Báo xấu
 44. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  Trả lời Báo xấu
 45. fantastic issues altogether, you just won a emblem new reader. What could you suggest in regards to your publish that you made a few days ago? Any positive?

  Trả lời Báo xấu
 46. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 47. I quite like reading through a post that will make people think. Also, thank you for allowing for me to comment!

  Trả lời Báo xấu
 48. What’s up to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in favor of new users.

  Trả lời Báo xấu
 49. Great info. Lucky me I discovered your site by accident (stumbleupon). I have saved it for later!

  Trả lời Báo xấu
 50. I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A couple of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this issue?

  Trả lời Báo xấu
 51. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  Trả lời Báo xấu
 52. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  Trả lời Báo xấu
 53. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

  Trả lời Báo xấu
 54. It’s truly very complex in this full of activity life to listen news on TV, so I only use web for that purpose, and get the latest news.

  Trả lời Báo xấu
 55. Thank you for some other informative blog. Where else may just I am getting that kind of info written in such a perfect approach? I have a undertaking that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such information.

  Trả lời Báo xấu
 56. Pretty component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing for your augment or even I fulfillment you get right of entry to consistently fast.

  Trả lời Báo xấu
 57. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information specially the final part 🙂 I maintain such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck.

  Trả lời Báo xấu
 58. Hi there! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 59. Good way of describing, and pleasant piece of writing to take data regarding my presentation topic, which i am going to convey in academy.

  Trả lời Báo xấu
 60. I really like it when people come together and share opinions. Great blog, continue the good work!

  Trả lời Báo xấu
 61. Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

  Trả lời Báo xấu
 62. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I’ve got you book marked to check out new stuff you post

  Trả lời Báo xấu
 63. hi!,I really like your writing so so much! proportion we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this area to unravel my problem. May be that is you! Looking forward to see you.

  Trả lời Báo xấu
 64. What i do not realize is actually how you’re now not really a lot more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You understand therefore significantly in relation to this topic, produced me individually consider it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. All the time deal with it up!

  Trả lời Báo xấu
 65. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this information to him. Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 66. Вы ищете надежное и захватывающее онлайн-казино, тогда это идеальное место для вас!

  Trả lời Báo xấu
 67. Hey There. I found your blog the use of msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

  Trả lời Báo xấu
 68. Highly energetic blog, I enjoyed that a lot. Will there be a part 2?

  Trả lời Báo xấu
 69. Добро пожаловать на сайт онлайн казино, мы предлагаем уникальный опыт для любителей азартных игр.

  Trả lời Báo xấu
 70. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  Trả lời Báo xấu
 71. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

  Trả lời Báo xấu
 72. of course like your web-site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth then again I will surely come back again.

  Trả lời Báo xấu
 73. Hey I am so glad I found your site, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.

  Trả lời Báo xấu
 74. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  Trả lời Báo xấu
 75. I know this web site provides quality based posts and other stuff, is there any other site which provides these stuff in quality?

  Trả lời Báo xấu
 76. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb site!

  Trả lời Báo xấu
 77. Hi there! I know this is kind of off-topic but I had to ask. Does operating a well-established blog like yours take a lot of work? I’m completely new to writing a blog but I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

  Trả lời Báo xấu
 78. I love it when people come together and share thoughts. Great blog, keep it up!

  Trả lời Báo xấu
 79. Howdy! I could have sworn I’ve been to this web site before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

  Trả lời Báo xấu
 80. Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

  Trả lời Báo xấu
 81. Hi there, I found your blog via Google even as searching for a comparable matter, your web site got here up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Trả lời Báo xấu
 82. You really make it seem so easy with your presentation however I find this topic to be really something which I feel I would never understand. It kind of feels too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next submit, I will try to get the hang of it!

  Trả lời Báo xấu
 83. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 84. Hi there mates, nice post and pleasant arguments commented here, I am actually enjoying by these.

  Trả lời Báo xấu
 85. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes which will make the most important changes. Thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 86. Undeniably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest thing to remember of. I say to you, I definitely get irked even as other people consider worries that they plainly do not recognize about. You controlled to hit the nail upon the top as smartlyand also defined out the whole thing with no need side effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 87. Quality posts is the main to attract the users to go to see the web site, that’s what this web site is providing.

  Trả lời Báo xấu
 88. It’s great that you are getting ideas from this article as well as from our argument made here.

  Trả lời Báo xấu
 89. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website. It appears as if some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Kudos

  Trả lời Báo xấu
 90. Terrific article! This is the type of information that are meant to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for not positioning this submit upper! Come on over and seek advice from my site . Thank you =)

  Trả lời Báo xấu
 91. Remarkable! Its actually awesome post, I have got much clear idea regarding from this post.

  Trả lời Báo xấu
 92. I’ve read several just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to create this sort of magnificent informative web site.

  Trả lời Báo xấu
 93. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 94. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  Trả lời Báo xấu
 95. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and excellent design and style.

  Trả lời Báo xấu
 96. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now 😉

  Trả lời Báo xấu
 97. Truly no matter if someone doesn’t know then its up to other viewers that they will help, so here it happens.

  Trả lời Báo xấu
 98. Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and great design and style.

  Trả lời Báo xấu
 99. magnificent issues altogether, you just won a emblem new reader. What could you suggest in regards to your post that you simply made a few days ago? Any positive?

  Trả lời Báo xấu
 100. I do believe all the concepts you have introduced for your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for novices. May just you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

  Trả lời Báo xấu
 101. wonderful issues altogether, you just won a logo new reader. What could you suggest in regards to your post that you simply made a few days ago? Any sure?

  Trả lời Báo xấu
 102. Its like you read my mind! You seem to understand so much approximately this, like you wrote the ebook in it or something. I think that you could do with some % to drive the message house a bit, however other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

  Trả lời Báo xấu
 103. Keep on working, great job!

  Trả lời Báo xấu
 104. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

  Trả lời Báo xấu
 105. Hello there, simply became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate when you continue this in future. Many other folks shall be benefited from your writing. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 106. Greate article. Keep writing such kind of information on your blog. Im really impressed by your blog.

  Trả lời Báo xấu
 107. great issues altogether, you just won a logo new reader. What might you suggest in regards to your post that you made a few days ago? Any sure?

  Trả lời Báo xấu
 108. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

  Trả lời Báo xấu
 109. Hi, yes this piece of writing is actually nice and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks.

  Trả lời Báo xấu
 110. Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this post. It was practical. Keep on posting!

  Trả lời Báo xấu
 111. Thank you for some other great article. Where else may just anyone get that kind of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information.

  Trả lời Báo xấu
 112. I’m now not sure where you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while studying more or working out more. Thank you for great information I used to be in search of this information for my mission.

  Trả lời Báo xấu
 113. Helpful info. Fortunate me I found your site by chance, and I am stunned why this twist of fate did not happened in advance! I bookmarked it.

  Trả lời Báo xấu
 114. Hi, just wanted to say, I enjoyed this post. It was practical. Keep on posting!

  Trả lời Báo xấu
 115. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thank you once again.

  Trả lời Báo xấu
 116. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers

  Trả lời Báo xấu
 117. Highly energetic blog, I liked that a lot. Will there be a part 2?

  Trả lời Báo xấu
 118. I blog quite often and I truly appreciate your content. This article has really peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

  Trả lời Báo xấu
 119. Hi there, I enjoy reading all of your article. I like to write a little comment to support you.

  Trả lời Báo xấu
 120. Remarkable! Its really remarkable piece of writing, I have got much clear idea regarding from this piece of writing.

  Trả lời Báo xấu
 121. What’s up mates, its wonderful article about tutoringand fully explained, keep it up all the time.

  Trả lời Báo xấu
 122. Howdy! I know this is kind of off-topic but I had to ask. Does operating a well-established blog like yours take a massive amount work? I’m completely new to writing a blog but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

  Trả lời Báo xấu
 123. I love it when people come together and share opinions. Great website, keep it up!

  Trả lời Báo xấu
 124. Everything is very open with a very clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very helpful. Thanks for sharing!

  Trả lời Báo xấu
 125. Pretty section of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment or even I achievement you get right of entry to persistently rapidly.

  Trả lời Báo xấu
 126. Appreciation to my father who informed me concerning this website, this website is really awesome.

  Trả lời Báo xấu
 127. Pretty component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing for your augment or even I achievement you access consistently fast.

  Trả lời Báo xấu
 128. Нужна стяжка пола в Москве, но вы не знаете, какой подрядчик лучше выбрать? Обратитесь к нам на сайт styazhka-pola24.ru! Мы предоставляем услуги по устройству стяжки пола любой площади и сложности, а также гарантируем качество и надежность.

  Trả lời Báo xấu
 129. комплексное снабжение строительства

  Trả lời Báo xấu
 130. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information specially the last phase 🙂 I maintain such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck.

  Trả lời Báo xấu
 131. Хотите получить идеально ровные стены без лишних затрат? Обратитесь к профессионалам на сайте mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru! Мы предоставляем услуги по машинной штукатурке стен по доступной стоимости, а также гарантируем устройство штукатурки по маякам стен.

  Trả lời Báo xấu
 132. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!

  Trả lời Báo xấu
 133. These are actually enormous ideas in about blogging. You have touched some pleasant points here. Any way keep up wrinting.

  Trả lời Báo xấu
 134. I pay a visit everyday some web sites and blogs to read articles, except this blog gives quality based content.

  Trả lời Báo xấu
 135. I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Trả lời Báo xấu
 136. Hi mates, how is everything, and what you want to say concerning this piece of writing, in my view its actually remarkable designed for me.

  Trả lời Báo xấu
 137. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website. It seems like some of the text within your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Thanks

  Trả lời Báo xấu
 138. Since the admin of this web site is working, no doubt very rapidly it will be well-known, due to its quality contents.

  Trả lời Báo xấu
 139. Great info. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon). I have book-marked it for later!

  Trả lời Báo xấu
 140. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!

  Trả lời Báo xấu
 141. This text is priceless. How can I find out more?

  Trả lời Báo xấu
 142. Good replies in return of this question with firm arguments and describing everything concerning that.

  Trả lời Báo xấu
 143. I am actually thankful to the owner of this website who has shared this impressive post at at this place.

  Trả lời Báo xấu
 144. Hi there, I found your website via Google at the same time as searching for a comparable topic, your web site got here up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Trả lời Báo xấu
 145. I used to be recommended this blog through my cousin. I am now not sure whether this post is written by means of him as no one else recognise such specific approximately my difficulty. You are wonderful! Thank you!

  Trả lời Báo xấu
 146. Great goods from you, man. I’ve be mindful your stuff prior to and you’re simply too wonderful. I really like what you’ve got here, really like what you’re stating and the best way during which you assert it. You make it entertaining and you still take care of to stay it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a great website.

  Trả lời Báo xấu
 147. Thank you for the auspicious writeup. It in reality was a entertainment account it. Glance complicated to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  Trả lời Báo xấu
 148. Unquestionably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked even as other people consider concerns that they plainly do not recognize about. You controlled to hit the nail upon the top as welland also defined out the whole thing with no need side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 149. naturally like your website however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth then again I will surely come back again.

  Trả lời Báo xấu
 150. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness on your publish is simply excellent and i can assume you are knowledgeable in this subject. Well with your permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with forthcoming post. Thank you a million and please keep up the gratifying work.

  Trả lời Báo xấu
 151. Wonderful goods from you, man. I’ve consider your stuff prior to and you’re simply too wonderful. I really like what you’ve obtained here, really like what you’re stating and the best way through which you are saying it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it sensible. I cant wait to read far more from you. This is actually a great site.

  Trả lời Báo xấu
 152. What i do not realize is if truth be told how you’re not really a lot more smartly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize therefore significantly when it comes to this matter, produced me individually believe it from so many various angles. Its like men and women aren’t interested until it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs great. All the time care for it up!

  Trả lời Báo xấu
 153. I think the admin of this web site is in fact working hard in favor of his site, since here every data is quality based stuff.

  Trả lời Báo xấu
 154. Хотите обновить свой дом с минимальными усилиями? Штукатурка по маякам стен – это то, что вам нужно. Обратитесь к профессионалам с mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru

  Trả lời Báo xấu
 155. I love what you guys are usually up too. This sort of clever work and exposure! Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

  Trả lời Báo xấu
 156. I will right away grasp your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

  Trả lời Báo xấu
 157. I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this impressive post at at this place.

  Trả lời Báo xấu
 158. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to return the favor.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Trả lời Báo xấu
 159. WOW just what I was searching for. Came here by searching for %keyword%

  Trả lời Báo xấu
 160. I’m gone to inform my little brother, that he should also pay a visit this website on regular basis to take updated from most recent reports.

  Trả lời Báo xấu
 161. Appreciate the recommendation. Will try it out.

  Trả lời Báo xấu
 162. I want to to thank you for this wonderful read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I have you book-marked to check out new stuff you post

  Trả lời Báo xấu
 163. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i’m glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot certainly will make certain to don?t put out of your mind this site and give it a look on a constant basis.

  Trả lời Báo xấu
 164. Hello there! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 165. Simply want to say your article is as astonishing. The clearness in your publish is just cool and i could suppose you are a professional in this subject. Well along with your permission let me to grasp your RSS feed to keep up to date with imminent post. Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

  Trả lời Báo xấu
 166. My family members always say that I am wasting my time here at net, except I know I am getting experience daily by reading such pleasant posts.

  Trả lời Báo xấu
 167. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Thank you

  Trả lời Báo xấu
 168. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

  Trả lời Báo xấu
 169. Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

  Trả lời Báo xấu
 170. I can’t express how much I value the effort the author has put into writing this outstanding piece of content. The clarity of the writing, the depth of analysis, and the wealth of information presented are simply impressive. Her zeal for the subject is apparent, and it has undoubtedly struck a chord with me. Thank you, author, for providing your knowledge and enlightening our lives with this extraordinary article!

  Trả lời Báo xấu
 171. Great web site. Lots of useful information here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

  Trả lời Báo xấu
 172. I all the time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of web so from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

  Trả lời Báo xấu